Introduktion

Tro det eller ej, men t.o.m en reptil har personlighet ! Vi har haft sköldpadda i snart 20 år, den första köpte vi till vår son när han fyllde 10 år och han fick den i ett påskägg. Allt sedan dess så har intresset vuxit hos mig och kanske har intresset svalnat något hos vår son allt eftersom åren gått, men oavsett vilket så lever första intrycket kvar fortfarande från första mötet med en Rödfotad Skogssköldpadda.

Vi åkte och tittade på sköldpaddor hos en uppfödare efter en annons i tidningen som hade flera olika arter; både Grekiska, Ryska och Moriska. Men till sist så visade han oss en helt annan art, som var lite dyrare och betydligt vackrare än alla de andra som vi hittills titat på, en Rödfotad Skogssköldpadda ! Den största skillnaden jämfört med de andra var färgerna och dessutom fick vi veta att denna Sydamerikanska art, till skillnad från de Europeiska, inte behövde dvalas varje vinter. Man kunde alltså ha glädje av denna sköldpadda året runt. Men denna var en tropisk sköldpadda och hade därför lite annorlunda krav än de Europeiska sköldpaddorna. Den behövde lite mer värme och fuktighet där den skulle vistas.

DSCN2221

Men till sist så valde vi alltså en liten färgglad och pigg Rödfotad Skogssköldpadda från Sydamerika som var ungefär 6 månader gammal och hade en färgvariation som kallades för ”Cherryhead” (körsbärs-huvud) med sitt ursprung från trakterna i Brasilien.


Allt eftersom åren gick, så fick vi öka utrymmet som ”Skalman” bodde och levde i. För flera år sedan så övervägde vi att skaffa en kompis till honom/henne, men det var inte så lätt. Det fanns ju inga registrerade uppfödare på Rödfotad Skogssköldpadda i Sverige längre, men när vi väl hittat en kompis, så visade det sig att ”Skalman” var en hona ! Därefter har det bara rullat på och nu har jag samlat på mig åtta fullvuxna individer och fått flera kullar med ungar. Det är en obeskrivlig känsla att uppleva en helt ny Rödfotad Skogssköldpadda som ser dagens ljus för första gången, efter att ha utvecklats inne i ägget i c:a fem månader och som hackar sig ut under ett par dygns hårt arbete !