Äggens Utveckling

När väl honan har lagt sina ägg i gropen och lämnad dem, så får man börja med att se till så att honan mår bra och får en välbehövlig vila efter den långa kraftansträngning hon varit utsatt för. Ge henne gärna möjlighet att dricka och äta om hon vill. Låt henne därefter vara ifred så att hon får sova. Det är inte fel att låta henne vara kvar i det utrymme hon lagt sina ägg i.

Börja därefter med att försiktigt frilägga alla äggen ett i taget. Man har gott om tid på sig, så ta det lugnt och hantera äggen varsamt. Om man frilägger äggen direkt efter att honan lämnat dem, så kan man vända dem. I annat fall får man INTE vända äggen upp och ned ! Det tar ungefär 3 dagar från att äggen är lagda tills embryot börjar växa om det är befruktat och friskt. Om man vänder på äggen efter detta, så kan embryot dö. För att förhindra att man vänder äggen av misstag när man hanterar dem senare, så brukar de flesta uppfödare markera det som är upp på ägget med ett X. Man skriver även vanligtvis också datum och honans namn på äggen om man har flera honor.

Mimmi_Fourth_Clutch_2011_5 Mimmi_Fourth_Clutch_2011_4 Mimmi_Fourth_Clutch_2011_6

När man tar upp äggen kan man skölja av dem i ljummet vatten. Äggen är ofta lite kletiga av sekret för att kunna passera ut ur honan. Man kan även väga äggen om man vill. Ett ägg från Rödfotad Skogssköldpadda av typen Cherryhead brukar väga c:a 30 – 35 gram. Det är normalt att äggen har formen av en bordtennisboll, de kan även vara lite avlånga. Ägg från landsköldpaddor är hårda, till skillnad från många andra reptilägg.

egg eggs

Placera därefter äggen i en äggkläckare eller inkubator som det även kallas. Denna måste man ha gjort i ordning i god tid innan honan lagt sina ägg och trimmat in, så att den håller en konstant temperatur och luftfuktighet. Det finns en mängd olika äggkläckare att köpa på marknaden för reptilägg; Lucky Reptile – Herp Nursery, Namiba Terra – Incustat, ZooMed – Reptibator etc.

Själv föredrar jag en hemmagjord äggkläckare som håller en betydligt högre luftfuktighet än de kommersiella. Denna är byggd helt i glas precis som ett akvarium, med skillnaden att taket lutar för att inte fuktan som hamnar i “taket” skall droppa på äggen. Man fyller på med vatten i botten c:a 5 – 8 cm, i vattnet ligger en doppvärmare med varierbar temperatur. I vattnet finns två stående glasskivor som man lägger ett aluminiumnät på där man placerar sina behållare med äggen i. Behållarna skall innehålla ett material som håller fuktigheten konstant, t.ex Vermiculite eller Perlite. Det går även att använda Spagnum mossa, som har en decificerande förmåga och inte ruttnar eller möglar. I vattnet har jag även placerat en vanlig syresten som är kopplad till en luftpump för att få in frisk luft i kläckaren.

Incubator_1 Incubator_x

Temperaturen i äggkläckaren bör ligga kring 30 grader och hålla en luftfuktighet som är minst 90 %. Temperaturen avgör om det blir hanar eller honor som kläcks, men skall ligga mellan 27 – 32 grader. Enligt statistik så är det störst sannolikhet att det blir honor om man har en temperatur över 31 grader och hanar under 28 grader, däremellan blir det blandade kön på ungarna.

När äggen är nylagda så har de en något rosa ton i färgen, men allteftersom friska ägg utvecklas så går de över till nästan krit-vit färg.

Man bör hålla koll på sina ägg så ofta som möjligt, eftersom obefruktade ägg börjar ruttna efter ett tag. Detta kan synas genom att ägget ofta ändrar färg till en blå/grå nyans. Ibland kan sådana ägg även börja spricka och läcka. Om de börjar lukta så ta bort dem från äggkläckaren, då de faktiskt kan expolodera ! Jag har inte råkat ut för detta, men om detta skulle inträffa så måste man sanera hela kläckaren och byta ut substratet som de friska äggen ligger i för att inte dessa ska ta någon skada.

 

Det är inte “förbjudet” att ta ut äggen och kontrollera dem någon gång, men tänk på att inte ändra placeringen eller vända dem uppochned. Äggen kan vara känsliga för temperaturförändringar, men inte om dessa är små eller sker i långsam takt. Ibland används t.o.m temperatursänkning i äggkläckaren för att simulera dag/natt. Somliga uppfödare anser att detta kan gynna äggen.

Efter några veckor i kläckaren kan man ta ut äggen ett och ett och genomlysa dem med en ficklampa. I befruktade och friska ägg skall det då synas “vener” som löper från äggulan till embryot. Dessa syns som skuggor av röda trådar inne i ägget. Så småningom ser man även större och större mörkare partier som då är ungen som växer sig större.

Sen är det bara att vänta…