Honan börjar gärna att gräva sin grop sent på eftermiddagen, ibland kan hon välja ett ställe som är ganska fuktigt. Många uppfödare väljer att “vattna” hörn eller andra ställen med ljummet vatten för att underlätta för honan. Andra uppfödare har t.o.m speciella “ägg-nästen” som honan kan gå in i för att vara ostörd. Dessa kan bestå av en uppochnervänd plastbalja med hål utskruret som honan kan påassera genom. Vissa honor vill gärna lägga sin ägg lite högre upp och man kan iordningsställa en sorts “ramp” som har lite mer underlag att gräva i än resten av terrariet. Enligt min erfarenhet så lägger honan i princip sina ägg varsomhelst inomhus, fast gärna där det är lite varmare, t.ex nära någon värmelampa. Utomhus blir det oftast i ett hörn av hägnet. Om marken är mycket hård, så urinerar honan ganska mycket under tiden som hon gräver för att mjuka upp jorden. Det kan ta uppemot flera timmar innan honan är helt nöjd med sin grop och det inträffar t.o.m att honan helt plötsligt lämnar gropen utan att lägga sina ägg, trots att hon kanske grävt i mer än fyra timmar, för att börja om igen dagen efter på ett helt annat iställe. Viktigt är att det finns såpass djupt underlag (inomhus) så att honan inte träffar på bottnen av terrariet eller lådan när hon gräver. Hon kan då välja att inte lägga sina ägg om inte hålet kan bli djupt nog. Det skall helst vara 15-20 cm underlag så att honan inte råkar ut för detta. Om man upptäcker att det är dags under vinterhalvåret och honan inte får vara ifred för de andra sköldpaddorna, så kan man skärma av utrymmet så att hon får vara ostörd. Eller så kan man iordningsställa t.ex en murbalja där hon kan gräva.
Själva läggningen av äggen går därefter ganska fort i jämförelse med hur lång tid det tar att gräva, oftast är alla äggen lagda i gropen på mindre än 30 minuter. EN Rödfotad Skogssköldpadda kan lägga mellan 2 och 10 ägg beroende på hur stor honan är, men oftast lägger dom 3-5 ägg flera gånger om året med sex veckors mellanrum.
Honan “justerar” ofta äggen i hålet efterhand som hon lagt dem och känner efter med sina bakben så att dom ligger placerade precis så som hon vill ha dem.
Många påstår att honan går in i nån sorts “trans” när hon börjar gräva och därefter lägger sina ägg, men jag tror bara att det handlar om koncentration. Honan är så fokuserad på det hon håller på med just då, att det ser ut som om hon inte är medveten om det som händer runtomkring.
Till sist så fyller hon igen gropen och detta kan ta en bra stund, sådär 30-60 minuter är inte ovanligt. När vår Skalman hade lagt sitt sista ägg utomhus förra säsongen, så var det sent på hösten och klockan var över tio på kvällen. Det hade blivit mörkt för flera timmar sedan och när jag tog in henne och äggen, så var hon fortfarande så fokuserad på att fylla igen sin grop att hon fortsatte även inne i terrariet den natten. Om detta var en sorts inbyggd reflex eller något annat vet jag inte, men hon gjorde svepande rörelser med bakbenen en lång stund efter att hon kommit in.
När väl honan därefter lämnar sin grop, så kan hon vara ganska trött och törstig. Ibland kan honorna t.o.m äta direkt efter innan dom går och får sig en välbehövlig sömn.
Om du misstänker att din hona bär på ägg och hon inte får tillräckligt med lugn och ro att lägga dem, kan hon få s.k “värpnöd” om hon bär på äggen under för lång tid. Om sköldpaddan börjar må dåligt bör man uppsöka veterinär för att få den undersökt och eventuell medicinering med värpförstärkande hormoner för att hon skall kunna få ut äggen. Värpnöd kan även inträffa om sköldpaddan lider av kalkbrist eller bär på deformerade ägg.
Så här kan det se ut när Mimmi lägger ägg utomhus :
Och så här när Sarabi lägger ägg inomhus :