Vanliga Frågor

Sköldpaddor är väldigt långsamma djur ?

Ja, det stämmer till viss del att de rör sig ganska långsamt jämfört med många andra djurarter. Men sköldpaddan är ju växelvarm som alla andra reptiler och kan alltså inte reglera sin kroppstemperatur själv utan måste söka upp varma eller kalla pålatser för att överföra detta till sin kropp. För att spara på energi så går det därför inte speciellt fort heller och sköldpaddor är inga flyktdjur som t.ex kaniner som springer ifrån sina förföljare och rovdjur, utan har en helt annan försvarsmekanism. De drar in huvudet i skölden, likaså frambenen och bakbenen och förlitar sig därefter på den kraftiga skölden och plattorna på benen som skydd. Men en sköldpadda kan faktiskt “springa” också om den har bråttom till något gott i matskålen eller ser en hona som den vill lägga beslag på ! Så vänd aldrig ryggen åt en sköldpadda som du har fritt gående i trädgården, den kan pinna på ganska rejält i ett obevakat ögonblick !

Sköldpaddor bits och är farliga ?

Nej, landsköldpaddor är inga rovdjur, till skillnad från många av sina släktingar vattensköldpaddorna. Rödfotade äter endast grönt, frukt och en liten del protein i form av småkryp och kanske kadaver. Om man däremot lär sin sköldpadda att äta från handen, alltså om man handmatar den, så kan den lära sig att förknippa händer med mat och kan då lära sig att bitas ! Därför avråder jag från att handmata sin sköldpadda. Jag har själv blivit biten EN gång under alla dessa år och det var en ny hona vi fick för nåt år sedan som bet mig i tummen och det kändes som en kniptång ungefär, ajajaj!

Kan en sköldpadda som hamnat på rygg vända sig rätt igen ?

Ja det kan den. Den försöker främst att få tag i något med benen för att putta sig rätt och om inte detta fungerar så använder den huvudet som “hävstång” ! Om sköldpaddan däremot inte har plats nog att vända sig där den hamnat på rygg, eller har deformerat skal (pyramider eller split scutes) kan den råka illa ut om den skulle hamna t.ex under en värmelampa. Sköldpaddor påstås även “hjälpa” varandra att komma rätt igen, vilket inte är vetenskapligt bevisat ännu, men jag har själv sett det i min ena avelsgrupp vid tre olika tillfällen !

Kan en Rödfotad Skogssköldpadda simma ?

Ja det kan den. Vi har själv provat med flera av våra sköldpaddor. Klicka på länken här under, så kan man se en vecka gammal unge som simmar.
Jag har även sett dess släkting den Gulfotade Skogssköldpaddan simma över en flod.

Sköldpaddor är ju reptiler och reptiler brukar lukta väldigt illa ?

Visst är dom repiler, men om man har rätt bottensubstrat som absorberar lukt från t.ex urin och håller rent efter dem och plockar upp spillning dagligen, så luktar det inte över huvud taget. Det tar dessutom 3 dygn för att maten skall passera mag-tarm-kanalen hos en Rödfotad, så det är definitivt inget betungande arbete.

Har sköldpaddor glädje av en kompis, eller föredrar dom att bo ensamma ?

En sköldpadda behöver egentligen inget socialt umgänge och kräver inget, men den Rödfotade SKogssköldpaddan är väldigt social gentemot människor. Den lär sig vanor som t.ex att få mat på bestämda tider på dygnet och att man pysslar om dom genom att rengöra hägnet etc. Men det blir ju såklart mer liv och rörelse om man har mer än en. Det blir konkurrens vid matskålen, lite “bråk” ibland och om man dessutom har en hane och en hona så kan man ju få dem till att lägga ägg om man har tur ! I vilt tillstånd så lever inte den Rödfotade i grupp, utan vandrar över stora ytor, träffar en artfrände ibland. Är det en hona så kanske de parar sig och skiljs åt för att aldrig träffas mer. Om det däremot är två hanar så kan slagsmål utbryta ! Hanarna “stångas”, biter varandra i huvud och framben och försöker lägga den andra på rygg. Det kan alltså gå ganska våldsamt till innan den ena ger upp…

Ska alla sköldpaddor dvalas på vintern ?

Nej, den Rödfotade Skogssköldpaddan skall INTE dvalas ! Den är en tropisk sköldpadda som är (nästan) lika aktiv året om. Skulle det bli för kallt så lägger den sig oftast i ett hörn för att spara på värmen. Små individer blir fort kalla utomhus och kan fara illa om de inte får tillräckligt med värme. Större individer kan däremot hålla värmen ganska länge. En unge väger c:a 30 gram medan en fullvuxen kan väga runt 5 kilo !