Att bestämma kön

För att man helt säkert skall kunna avgöra vilket kön som en Rödfotad Skogssköldpadda har, så måste sköldpaddan uppnå en ålder på c:a 8-10 år, med en längd på skalet av 15 cm. Allra helst ska den vara könsmogen också, för att man ska vara 100% säker.

Det kan vara väldigt svårt att se med blotta ögat, men det finns ett par kriterier som man kan titta på och sammantaget kan man göra en ganska kvalificerad gissning :

Svansen :

Hanen har en betydligt längre svans som avslutas med en väldigt smal spets. Hanen har oftast svansen “uppfälld” på höger eller vänster sida.
Honans svans är kortare och tjockare. Honan “viftar” ibland på svansen när hon går.

Anal-skölden :

Hanens analsköld ser grovt uttryckt ut som ett “V”, medan honans ser ut som ett “U”. Hanens spetsar på skölden ligger långt ifrån varandra, medan honans ligger mer ihop, fast ändå med plats nog för att äggen skall kunna passera fritt när hon lägger ägg.

Undersidan på skalet :

Hanens buksköld är i de allra flesta fall konkav, för att han skall “passa ihop” med honan vid parning. Vissa hanar kan ha extremt konkav buksköld, medan andra endast har tendens till detta.
Honans buksköld är oftast helt flat, men det förekommer även avvikelser här, så det kan vara lätt att bli lurad på detta.

Ovansidan på skalet (sidorna) :

Inom de Nordliga populationerna får hanarna ofta en tydlig “getingmidja” när de blir äldre, detta gäller dock inte för Cherryhead

Klorna på bakbenen :

Honans klor på bakbenen är lite kraftigare och längre än hanens, beroende på att hon skall kunna gräva bättre när det är dags att lägga ägg. Detta kan dock vara väldigt svårt att se om man inte har flera individer att jämföra med. Speciellt om klorna är slitna.

Iris kring pupillerna :

Det förekommer vissa teorier, dock inte vetenskapligt bevisat, om att honan har mycket tydligare iris i ögonen runt sina pupiller än vad hanarna har. Somliga hävdar t.o.m att man på detta sätt kan avgöra redan i mycket tidig ålder vad en Rödfotad SKogssköldpadda har för kön. Men som sagt, detta är i nuläget endast antaganden och inte vetenskapligt bevisat.

Exempel på två Cherryhead nedan liggande på rygg :

Hona till vänster, med U-formad anal-sköld och kort tjock svans
Hane till höger, med V-formad anal-sköld och lång spetsig svans lagd till vänster

Female_1 Male_1

Exempel på två Northeners nedan liggande på rygg :

Hona till vänster, med U-formad anal-sköld och kort tjock svans
Hane till höger, med V-formad anal-sköld och lång spetsig svans lagd till höger

IMG_1171 IMG_1169

Exempel på två Cherryhead nedan där man tydligt ser hanens konkava och honans flata buksköld :

Female_2 (1) Male_2