Variationer

Baserat på en mängd fysiska uppgifter och studier, så kan man dela in den Rödfotade Skogssköldpaddan i 5 olika grupper och det förekommer även en viss variation inom de viktigaste grupperna. Dessa grupper är inte egna arter eller underarter, men många forskare tror att det bara är en tidsfråga innan detta förändras.
Man kan först göra en grov indelning av de Norra och Södra grupperna. Undersidan av skalet skiljer sig åt på dessa :

Norra – har i de flesta fall en ljus undersida (gulaktig) med ett mörkare parti i mitten, ibland ser detta ut som ett ”utropstecken”. Hanarna från norr tenderar även att få en ”geting-midja” ju äldre de blir. Ovanifrån kan de ha formen av en jordnöt.

Södra – har i de flesta fall en mörk undersida (svart/mörkbrun) med några ljusare fläckar eller ljust mönster i mitten av skalet. Hanar från söder är även mer aggressiva.

De geografiska grupper och varianter som man delar in Chelonoidis Carbonaria idag är:

Panama (Nordöstra) – Panama och väster om Anderna i Venezuela. Ovansidan på skalet är lite mer brun/svart och tendens till grått på denna grupp och de har nästan ingen röd färg alls på benen.

Ven_2

Colombia (Norra) – Colombia, söder om Venezuela. Denna grupp är mycket lik gruppen från Panama, men varianter utan färg eller med helt gula fläckar på både huvud och ben förekommer även hos en mindre gruppering som är mycket ovanlig. Ovan ses denna helt gula variant som härstammar från Sierra Nevada de Santa Marta i Colombia.

Yellow_Redfoot

Guyana (nordvästra) – Centrala Venezuela till Franska Guyana och i delar av norra Brasilien. Denna brukar kallas för den ”typiska” Rödfotade Skogssköldpaddan, som vuxen kan bli 30-35 cm, med en nästan svart ovansida och med gula, oranga eller röda färger på armar och ben.

Guy_1

Brasiliansk (Östra) – S.k “Cherry-head” med rött huvud, men även förekomst av gult huvud finns. I övrigt helt identiska från centrala till södra delarna av östra Brasilien. Cherry-head blir i regel lite mindre, c:a 22-28 cm, men de flesta är trots detta större än genomsnittet. Dessa har även en mörk hals med förekomst av röda fläckar. Speciellt undersidan av skalet hos dessa visar tydliga tecken på ”marmorering” och de har ofta röd näsa, men tydlig ”geting-midja” förekommer nästan aldrig i samma utsträckning som hos de nordliga grupperna. Cherry-head har även ett par unika fjäll på frambenen som utmärker denna grupp och som nästan ser ut som ett par utstickande ”sporrar”.

Sarabi_4

Gran Chaco (Södra) – Paraguay och Bolivia. Denna grupp blir ganska stor jämfört med de övriga, c:a 35-45 cm och liknar den Brasilianska gruppen med undantag för att de har en lite gul färgskala på både huvud och ben. (Bilder kommer inom kort)

“Hypo” – En korsning här framavlad i fångenskap av en god vän som heter Jeff LaBorde. Jeff har lyckats att avla fram inte mindre än tre unika färg-varianter av Rödfotad Skogssköldpadda i fångenskap i Californien USA. En av dessa kallas för “Hypo” och har en helt fantastisk färgkombination med ett mycket ljust skal. “Hypo” är en förkortning av Hypomelanistic, och betyder minskad förekomst av melanin. Dessa sköldpaddor saknar det inte helt, utan har helt enkelt bara mindre av det, vilket resulterar i en mycket ljusare färg än normalt men ändå inte lika ljus som en albino som helt saknar detta ämne. För att få fram en “Hypo” så måste båda föräldrarna ha denna gen annars kan avkomman se helt normal ut trots att den bär på genen. Hypo’s har även den egenarten att deras naglar i stort sett är färglösa och nästan helt genomskinliga. En “Hypo” är mycket värdefull och kan kosta uppemot 20.000 kronor

POW3

Den andra varianten som Jeff har fått fram, har extrema marmoreringar på ovansidan av skalet och är mycket vacker.

b63

En del av bilderna här visas med tillstånd av Jeff LaBorde, Californien USA och John R, USA (Some of the pictures with courtesy Jeff LaBorde, California USA and John R, USA).