Solljus och UV-ljus

Dagsljus och speciellt solljus är av yttersta vikt för att din sköldpadda ska må bra. Av solen så får sköldpaddan vitamin D3, som behövs för att bygga upp sitt skal, skelett och hud. Vitamin D3 behövs för att sköldpaddan skall kunna ta upp Kalcium och Fosfor i tarmen och förbättrar även upptaget av mineraler. Försök därför att ta ut din sköldpadda så ofta du kan när temperaturen tillåter detta. Tänk på att små ungar lätt kan kylas ner och inte håller värmen lika bra som större individer gör.

På vinterhalvåret när sköldpaddan inte kan vara ute, får man antingen försöka att simulera solens strålar inomhus och ge vitamin D3 som tillskott i maten istället. Det finns en mängd olika UV-lampor på marknaden och dessa är oftast mycket dyra. En UV-lampa ger i regel endast garanterad UV-strålning under c:a ett år, därefter bör den bytas ut. UV-ljus kan man ha antingen i form av lampa eller lysrör, det finns även kombinationslampor som både ger UV och värme. Små ungar är MYCKET KÄNSLIGA i ögonen för UV-ljus och man bör därför inte använda UV-ljus alls enligt min mening under första året ! Många andra uppfödare håller kanske inte med mig i detta avseende, men jag har väldigt dålig erfarenhet från UV-lampor till små ungar, som har så känsliga ögon så att de blir irriterade, svullna och rinniga så att de inte kan se till sist !

Istället är det mycket bättre att ge vitamin D3 som tillskott i maten i form av pulver som pudras ovanpå när man serverar denna. Sköldpaddan tar då upp vitamin D3 i kroppen och detta får precis samma effekt som en UV-lampa eller solen. Läs mer om detta under “Näringstillskott” under “Skötsel”

Mina råd är alltså :

  • Ta ut din sköldpadda så mycket som möjligt när vädret tillåter det på sommarhalvåret
  • Ge sköldpaddan vitamin D3 under vinterhalvåret