Kläckning

Det kan ta allt ifrån 105 dagar upp till 202 dagar innan äggen kläcks, men ett genomsnitt ligger på 150 dagar alltså fem månader.

När väntan väl är över, så kan man se att något inte är sig likt i äggkläckaren; en spricka, en läcka (genomskinlig vätska eller t.o.m lite blod) eller en liten skärva som håller på att lossna från ett ägg.

Hatchlings_6 Hatchlings_7

När ungen väl börjat göra hål och ta sig ur ägget, får man INTE hjälpa till ! Det kan ta ett par dagar för ungen att komma ut och den behöver denna kraftansträngning för att bli stark. Oftast så börjar andra ägg att kläckas samtidigt från samma kull. Det pågår forskning kring detta och man menar att det förs någon sorts kommunikation mellan ungarna för att ta sig ut samtidigt. Troligtvis beror detta på att de har större chans att överleva ute i naturen om de tar sig ut samtidigt. Man får även tänka på att denna process pågår under jord ute i det fria. Jag brukar flytta äggen väldigt försiktigt till en “barnkammare” som jag har inne i äggkläckaren. Denna behållare har inte Vermiculite eller Perlite i botten, utan endast Spagnum mossa, för att ungarna inte ska kunna äta av underlaget och bli sjuka av detta.

First_Hatchling_2013_4 First_Hatchling_2014_2 First_Hatchling_2014_3

När väl ungen tagit sig helt ur ägget så är den väldigt ihoptryckt och ser mycket deformerad ut i skalet. Detta rättar till sig bara efter några dagar och den blir nästan helt symmetrisk. Jag låter ungen vara kvar i barnkammaren mellan 5 – 7 dagar för att återhämta sig. Den livnär sig under dessa första dagar på äggulan som fortfarande sitter fast på undersidan av skalet. Den absorberas under första veckan av ungen och skalet växer ihop väldigt snabbt efter detta.

elvis_4 elvis_5

Nu ser man tydligt hur den Rödfotade Skogssköldpaddan har fått sitt namn och på huvudet har den röda teckningar som är som ett fingeravtryck som man kan känna igen ungarna på. Om man tittar lite närmare på den vänstra bilden nedan, så kan man tydligt se ungens “äggtand” som sitter på munnen som en vit spetsig prick. Denna använder ungen för att öppna skalet och ta sig ut, därefter tappas den efter några veckor

First_Hatchling_2014_7 First_Hatchling_2014_5

En unge väger runt 30 gram när den är nykläckt

elvis_8

Efter nästan en vecka så börjar ungen både att äta och dricka. Första gången man sätter den i vatten (som den älskar att göra) så kan den sitta och dricka en lång stund. Efter sin tid i barnkammaren så får ungarna flytta in i det lilla terrariet som även detta är täckt med Spagnum mossa. Tänk på att så här små ungar är väldigt känsliga för kyla och uttorkning !

elvis_9