Våra Sköldpaddor

Första avelsgruppen består av fyra stycken Rödfotade Skogssköldpaddor av typen “Cherryhead” med sitt ursprung från Brasilien, varav två honor och två hanar. I gruppen finns även en mycket ovanlig Rödfotad Skogssköldpadda av typen “Colombia”.

Scar – Vår äldsta hane, med ett fantastikt vackert huvud med röda inslag på halsen. Han är vildfångad i Brasilien och har s.k “split scutes” på ovansidan av skalet, en egenskap som embryo kan utveckla om äggen har haft för hög temperatur ute i naturen. Detta är alltså bara en estetisk defekt och inget som sköldpaddan lider av, men gör att den får ett väldigt unikt utseende.

Scar_4

Lilleman – Vår yngsta hane, nyligen könsmogen och är Scar’s bästa polare.
Lilleman_1

Skalman – Vår första sköldpadda som vi under tio års tid trodde var en hane, men som visade sig vara en hona och som nu börjat lägga ägg. Skalman har en av de vackraste buksköldar jag någonsin sett på en Rödfotad Skogssköldpadda och mönstret är typiskt men helt unikt för typen “Cherryhead”.
Skalman1

Sarafina – Vårt senaste tillskott bland honorna, mycket vacker i skalet som går i brunt med gula marmorerade inslag, påminner mycket om Sarabi i andra gruppen nedan. Sarafina har blivit bästa kompis med Skalman och dom hänger ihop dygnet runt.

Sarafina1

Dame Edna – Vår äldsta sköldpadda med gult huvud och gula ben. Denna är mycket gammal och kom till Sverige någon gång redan på 50 eller 60-talet. Med största sannolikhet är detta en hane. Den härstammar från bergsluttningarna vid Sierra Nevada i Santa Monica i Colombia och är mycket ovanlig. Mitt mål är att försöka hitta ytterligare individer av denna typ för att försöka få fram ungar. Edna är mycket intresserad av trägårdsskötsel !

Yellow_Redfoot

Andra avelsgruppen består av tre Rödfotade Skogssköldpaddor av typen “Cherryhead” med sitt ursprung från Brasilien, varav två honor och en hane.

Simba – Vår största hane, mycket aggressiv mot andra hanar och måste därför ha sin egen grupp med två honor.
Simba_1

Mimmi – Vår bästa ägg-läggare. Lägger vanligtvis 5 ägg i varje kull, med c:a 5 – 6 veckors mellanrum under högsäsongen. Mimmi är en mycket social sköldpadda och kommer alltid fram i terrariet när man närmar sig. Hon har nog inte haft det så bra i sina unga år, eftersom hon troligtvis haft det för torrt där hon levt och fått för lite Calcium och för mycket protein, därav hennes “pyramider” på skalet.
Mimmi_med_unge

Sarabi – Vår största hona som precis kommit igång med sin ägg-produktion. Hon är mycket vacker med marmorerade inslag i de brun/svarta delarna av skalet. Detta är den enda sköldpadda som någonsin har bitit mig. Det hände en gång, hon bet mig i tummen och det gjorde förbaskat ont !
Sarabi_5