Skötsel

Den Rödfotade Skogssköldpaddan är en tropisk landsköldpadda som lever i stora delar av de tropiska områdena i hela Sydamerika. Det finns flera varianter av denna art, som kan bli ända upp till 45 cm lång. Vissa av dessa varianter kommer troligtvis att komma att delas in i underarter så småningom. Den kanske mest kända varianten är ”Cherryhead” som blir ungefär 30 cm lång.

Den Rödfotade Skogssköldpaddan är mycket trevlig och lämplig som husdjur, eftersom den anses som mycket social och vänlig, men den kan bli ganska stor och väga upp till 5 kilo. Viktigt om man vill köpa en Rödfotad Skogssköldpadda är att man köper den av en uppfödare, så att man inte köper den direktimporterad. En importerad har ofta mycket parasiter och kan bära på sjukdomar, men eftersom denna art inte omfattas av CITES, så kan det vara mycket svårt att avgöra om den är importerad eller kommer från en uppfödare. Kräv därför alltid att få veta var den kommer ifrån och försök ta reda på om den kommer ifrån en seriös uppfödare !

Den Rödfotade Skogssköldpaddan är en mycket tålig art som är ganska lätt att ha som husdjur. Den kräver inte speciellt mycket och kan hållas i ett terrarium, vivarium, en öppen låda eller annat begränsat utrymme. Till skillnad från många andra landsköldpaddor så skall den Rödfotade Skogssköldpaddan INTE dvalas ! Därför kan man ha glädje av sin sköldpadda året runt.

Om man följer de enkla riktlinjer som finns här för skötsel av sin Rödfotade Skogssköldpadda, så kan man ha glädje av den under hela sitt liv eftersom den kan bli mycket gammal, över 50 år i fångenskap.