Låda

De flesta som har sköldpadda föredrar att hålla dem i en s.k “öppen låda” eller det man på engelska kallar “Tortoise Table”. Denna kan man enkelt bygga av i princip vad som helst; t.ex en gammal bokhylla som man lägger ner, själv snickra ihop en låda av spånskiva eller plywood osv. Tänk på att fuktspärra lådan ! Men allra enklast när sköldpaddan är liten, är att helt enkelt köpa en murbalja (100-120 liter) på närmaste byggvaruhus.

Problemet med en öppen låda är att luftfuktigheten blir väldigt svår att hålla kvar i lådan, speciellt till mindre sköldpaddor och i synnerhet till tropiska arter som just Rödfotad Skogssköldpadda, då man vill kunna hålla luftfuktigheten hög kring 80 %. För att höja luftfuktigheten kan man plantera ut gröna växter i lådan, men detta är i de flesta fall inte tillräckligt. Bäst är om man täcker lådan med en plexiglasskiva, vilket genast förbättrar resultatet avsevärt !

På Ronnie Linds hemsida om Rödfotad Skogssköldpadda finns lite tips på hur man kan bygga en öppen låda om man föredrar det :

Ronny Linds sida om Rödfotade

Själv har vi alltid använt terrarier till våra Rödfotade Skogssköldpaddor och har därför inte haft problem med att hålla fuktan kvar.

Oavsett vad man väljer att hålla sin sköldpadda i, så bör utrymmet utformas så att ena halvan är lite varmare än den andra och att det finns en lite ljusare del och en mörkare, då kan sköldpaddan själv välja när den behöver mer eller mindre värme eller ljus. Ett gömställe i form av en grotta eller en liggande kruka bör finnas och inred gärna så att sköldpaddan har lite att utforska och undersöka (växter, stenar, pinnar etc). Matskål, vattenskål och helst möjlighet så att sköldpaddan kan ta ett bad när den själv vill ! Små ungar mår allra bäst om de får sitta i lite grunt vatten minst en gång om dagen. Duscha gärna samtidigt så att skalets ovansida blir vått också.

Exempel nedan på 120 liters murbaljor som vi använder till mindre ungar :

Murbalja_1