Terrarie

Den Rödfotade Skogssköldpaddan är en tropisk landsköldpadda och att kunna hålla en relativt hög luftfuktighet där den skall vistas är därför av stor betydelse. Luftfuktigheten bör ligga på mellan 70 – 80 % för att sköldpaddan skall må bra, det är viktigare med hög luftfuktighet ju mindre sköldpaddan är ! Stoörre och äldre individer kan klara sig med så låg luftfuktighet som 60 %, men små ungar bör ha minst 80 %. Om man har för torrt, så kan sköldpaddan få problem med andningsvägarna och det första tecknet på detta är att det börjar “vissla” i näsan när den andas.

Därför så föredrar jag att man använder ett slutet utrymme inomhus som t.ex ett terrarium för att kunna hålla kvar luftfuktigheten till sköldpaddan. Om man t.ex använder en öppen låda, som många har till sina Europeiska landsköldpaddor, blir det svårt att hålla kvar fuktan nere i lådan eftersom denna stiger upp och det blir för torrt. Om man föredrar en öppen låda trots allt, så kan detta enkelt avhjälpas genom att täcka hela eller en så stor del som möjligt av lådan med t.ex en plexiglasskiva ! Själv har vi alltid använt terrarium, men nykläckta ungar upp till mellan 6 och 12 månader har vi öppna lådor av typen “100 liters murbalja” som är täckta med plexiglas för att hålla kvar luftfuktigheten.

För att höja luftfuktigheten kan man plantera växter i lådan eller terrariet, tänk bara på att inte plantera giftiga växter, eftersom sköldpaddorna kommer att smaka på allt som du inreder det med. SJälv använder jag endast växter som finns angivna på NASA’s lista och som har “luftrenande” egenskaper !

Om man inte vill eller kan bygga sitt terrarie själv, så finns det utmärkta färdiga glasterrarier att köpa. Tänk bara på att sköldpaddan kan bli stressad om den har fri sikt på alla fyra sidorna, därför brukar många ägare täcka minst tre sidor så att den inte kan titta ut.

Här följer lite bilder från det terrariebygge som jag gjort och som vi använder inomhus till våra två avelsgrupper :

Terrarium2 Terrarium4 Terrarium7 Terrarium11 Terrarium22 Terrarium20 Terrarium21 Terrarium25 Terrarium28 Terrarium33 Terrarium34 Terrarium35 Terrarium36 Terrarium37 Terrarium39 Terrarium40 Terrarium41 Terrarium42Plants_3 Plants_4 Plants_1 Plants_2