Förutsättningar

För att dina Rödfotade Skogssköldpaddor ska kunna lägga ägg och får ungar, så krävs det lite förutsättningar för detta. Först måste man ha säkerställt att man har en sköldpadda av varje kön som båda har blivit könsmogna. Detta inträffar när sköldpaddorna är mellan 8 och 12 år gamla samt har nått en storlek på c:a 15 centimeter. När de väl har parat sig så kan det ta drygt en månad, mellan fyra och sex veckor innan honan är redo att lägga sina ägg. En hona kan faktiskt “lagra” hanens spermier i upp till tre år inne i sin kropp, så om hon parat sig med en hane endast en gång, kan hon faktiskt lägga flera kullar med befruktade ägg efter detta !

Hanen börjar sin invit genom att följa efter honan och “knuffa” henne på skalet. Han går ofta runt henne för att se om hon är intresserad eller för att hon skall stanna upp.

Mating_1 Mating_2 Mating_3

Om honan därefter stannar upp, så försöker hanen få kontakt med henne lite från sidan, lägger gärna upp ett framben på hennes sköld och börjar kommunicera med huvudrörelser från sida till sida. Ibland svarar honan på dessa rörelser, genom att själv röra sitt huvud från sida till sida eller med små nickningar.

Mating_4

Därefter försöker hanen att klättra upp på henne med frambenen.

Mating_5

Hanen “fäller fram” sin långa spetsiga svans och försöker få denna under honans skal. Om honan är villig kan hon lyfta lite på skalet så att hanen får plats.

Mating_6

Hanen blir nu gärna upphetsad och börjar utstöta det för den Rödfotade Skogssköldpaddans typiska läte under parningen. Det kan låta som en kyckling eller en höna blandat med luft som hanen pressar fram. Hanen är outtröttlig och kan hålla på mycket länge. När han är klar kan han gärna vandra bort till nästa hona och börja en ny invit hos denne.

Den Rrödfotade Skogssköldpaddan parar sig gärna vid mycket fuktig väderlek, t.ex strax efter att det regnat men även vid andra tillfällen, både utomhus och inomhus.

Klicka på länken för att se en liten film på youtube

Parning

Man inser nu att flera miljoner års evolution har skapat de former och förutsättningar som sköldpaddorna har fått för att bl.a underlätta parningen; hanens undersida på skalet är konkavt för att “passa in” på honans rygg och hanens svans är lång och spetsig för att kunna komma in under skalet. Hanens penis är dessutom mycket stor, den kan sträckas ut till en längd motsvarande mer än 2/3 av skalets längd ! Det kan se ganska märkligt ut för den som aldrig sett detta förr. När hanarna blir könsmogna kan de ofta ställa sig på tå och fälla ut den till hela sin längd, vilket är fullt normalt.

Male_Penis

När det väl är dags för honan att lägga sina ägg, så märker man detta ganska tydligt på henne eftersom hon uppvisar förändringar i sitt beteende :

  1. Hon blir orolig och börjar “vandra” fram och tillbaka
  2. Hon luktar ofta på marken eller underlaget
  3. Hon kan bli aggressiv mot de andra sköldpaddorna
  4. Hon kan även sluta äta precis dagen före eller få en enorm aptit
  5. Hon kan börja “provgräva” ett par hål innan det är dags

Länk till en film på youtube som visar två honor som slåss :

Honor som bråkar

Detta kan hålla på i flera dagar eller någon/några veckor innan det är dags att lägga ägg. Om man håller koll på vikten på sina honor, så kan man enkelt avgöra om dom har ägg eftersom dom då gått upp i vikt jämfört med normalt.

På bilden nedan kan man se en röntgenbild som vi av en ren tillfällighet tog inne på ATG-kliniken i Malmö när vi var på besök där med vår ena Islandshäst. Personalen där hade aldrig röntgat en sköldpadda tidigare och var väldigt engagerade och hjälpsamma. Just den här sköldpaddan som röntgades var den första av våra honor som skulle lägga ägg och hon uppvisade alla de kriterier som jag räknat upp ovan. Döm om min förvåning när bilden rullades upp på skärmen… (Klicka på bilden för större bild) Stort tack till alla som hjälpte till på ATG-kliniken i Malmö !

Mimmi_XRay_3