Hälsa och Sjukdomar

Tyvärr inträffar det att en sköldpadda blir sjuk, men jag måste bara säga att den Rödfotade Skogssköldpaddan är en av de tåligaste arterna som jag har stött på, någonsin ! Inga av våra sköldpaddor har någonsin varit sjuka.

Det är däremot mer vanligt förekommande att en sköldpadda får mer estetiska problem p.g.a dålig eller ensidig kosthållning, vilket i det långa loppet kan leda till andra mer allvarligare konsekvenser och sjukdomar.

Den Rödfotade skogssköldpaddan är vegetarian, den lever på gröna växter, en hel del frukt och dessutom ett visst intag av protein i form av maskar, sniglar, andra småkryp och ibland t.o.m kadaver.

Miljön som den vistas i vilt tillstånd ligger i gränslandet till regnskogen i Sydamerika. Detta innebär alltså att den har det ganska varmt och mycket fuktigt, men den är också mycket tålig gentemot skiftningar i klimatet.

Andning

Det händer att man hör att det “visslar” i näsan när Sköldpaddorna andas, detta kan bero på att de andas häftigare vid upphetsning eller stress. Men om det är ihållande beror detta ganska ofta på att de har det för torrt där de vistas. Det kan man enkelt avhjälpa genom att höja fuktigheten och då försvinner det efter några dagar. Men om näsan rinner och det kommer ut genomskinlig eller grönaktig vätska, bör man uppsöka veterinär så fort som möjligt eftersom sköldpaddan då kan ha råkat ut för en infektion i andningsorganen. Man bör vara noga med var man placerar utrymmet som sköldpaddan vistas inomhus i, så att den inte utsätts för drag, vilket sköldpaddor kan vara känsliga för.

Mun och Klor

En sköldpadda som fått felaktig kost och alltför mjuk mat, alltså inget att tugga eller gnaga på som t.ex sepiaskal, kan utveckla en alltför stor “näbb”. Det första man skall göra är att lägga om kosten helt och hållet så att sköldpaddan får rätt mat och fundera på hur det kan ha blivit såhär ? Näbben måste i sådana fall klippas av en veterinär för att sköldpaddan skall kunna äta ordentligt, annars får den slita isönder maten med hjälp av sina framben. Honan i exemplet nedan är vårt senaste tillskott i avelsgrupp två och hade en förvuxen näbb när vi fick henne. Detta måste egentligen åtgärdas långt innan det gått så här långt som på denna individ. Honan är på inget sätt “färdig” bara för att vi klippt av näbben nu, utan munnen har dessutom blivit felväxt på båda sidor om näbben. Detta måste nu växa ikapp för att hon därefter skall klippas igen så att hon kan bli helt återställd.

Om man inte vill eller kan klippa näbben själv, så måste man uppsöka en veterinär som kan hjälpa till med det. Om man nu kan göra det själv så är hä ett par tips :

  1. Jämför din sköldpaddas mun med andra sköldpaddor för att avgöra om den verkligen är förvuxen eller inte innan du bestämmer dig för att göra det. Om man klipper näbben utan att detta är nödvändigt, så tänk på att detta är levande vävnad och kan skada din sköldpadda allvarligt !
  2. Ibland kan det vara en god idé att inte ge sköldpaddan mat en eller två dagar innan den ska klippas. Chansen att den sticker ut huvudet är då betydligt större.
  3. Linda in hela sköldpaddan i en stor handduk, så att den inte kan riva dig med sina klor fram eller bak.
  4. Lägg därefter sköldpaddan i ditt knä med framdelen lutad snett uppåt.
  5. Ta tag i huvudet (ha tålamod) försiktigt med tumme och pekfinger bakom ögonen. Var försiktig så att du inte skadar ögonen ! Håll huvudet helt stilla, undvik att lirka fram och tillbaka och håll det i ett läge så att du kan komma åt näbben. Detta är inte lätt eftersom sköldpaddan kan vara mycket stark, så det går betydligt enklare om man är två; en som håller sköldpaddan och en som klipper.
  6. Om näbben är mycket lång kan det räcka att hålla sköldpaddan såhär när man klipper den, annars kan man stoppa in något för att dela på käkarna (typ en bit plast som ett kreditkort) och använda en nagelfil.

Detta är inget jag rekommenderar för den oerfarne, eftersom man allvarligt kan skada sin sköldpadda om man inte kan hålla huvudet absolut stilla, då är det säkrare att åka till en veterinär. Själv fick jag kramp i fingrarna efter ett tag eftersom denna hona var väldigt stark. Dessutom fick jag hjälp av min fru som klippte, annars hade vi nog aldrig fixat detta själv. Men visst blev hon fin ?

beak_cutoff_1(1) beak_cutoff_2

Ögon

Sköldpaddans ögan skall vara klara och helt öppna när den är vaken. Man skall vara uppmärksam på ögonen, så att dessa inte rinner eller att det förekommer bubblor kring dem. Detta kan vara ett tecken på att något inte står rätt till. Oftast beror detta på att sköldpaddan har det för torrt där den vistas och kan avhjälpas genom att höja luftfuktigheten. Om det inte hjälper bör man uppsöka veterinär. Man bör även åka till en veterinär om sköldpaddans ögon är svullna eller om den inte kan öppna ögonlocken, då den kan ha råkat ut för en ögoninfektion. Speciellt mycket små ungar är känsliga i ögonen, för t.ex starkt ljus eller för UV-ljus.

Inälvsparasiter

För några månader sedan så råkade jag få syn på några vita trådar i avföringen som dessutom inte var så fast som den borde vara, från en av våra sköldpaddor. Vid närmare undersökning (!) så såg jag att dessa trådar rörde på sig. Jag tog en närbild (se nedan) och skickade iväg denna till en välkänd veterinär som är specialist på reptiler och hon bekräftade att detta var inälvsmask. Troligen har dessa kommit från hästgården där vi har våra Islandshästar och där jag ofta plockar maskrosor. För att kunna bli av med inälvsmask och parasiter av detta slag, så skall man egentligen först skicka in ett prov för analys, så att man kan få rätt behandlilng. I detta fallet åtgärdades detta problem med “Axilur” som kan köpas receptfritt på Apoteket. Dock måste man ha hjälp av sin veterinär för att räkna ut vilken dosering man skall ge sin sköldpadda. Därefter kommer nästa problem; hur man ska få sin sköldpadda att få i sig detta ? Själv så preparerade jag champinjoner med Axilur, som den först luktade misstänkt på, men därefter tog champinjon-doften över och den glufsade glatt i sig dessa under kuren som varade i tre dagar. Därefter var sköldpaddan fri från dessa.

inalvsmask_1 inalvsmask_2

Skalröta/Svamp

Text kommer så småningom…
Konsekvenser av felaktig utfodring :

  • MBD (Metabolic Bone Disease)

MBD förorsakas främst av brist på Kalcium i födointaget, vilket resulterar i att sköldpaddans ben och skal blir mjukt samt försvagade muskler. Långvarig MBD kan leda till deformerat skal, svårigheter i att gå och röra sig normalt, missbildade sköldpaddor och i värsta fall döden. Brist på Kalcium är främsta orsaken till MBD, men kan även orsakas av brist på D3 vitamin, för mycket Protein eller för lite solljus.

  • Njurproblem

Sköldpaddan kan få stora problem med sina njurar om den blir uttorkad pga att den inte får vatten att dricka eller om den har det för torrt. Ett alltför stort intag av protein kan också vara orsaken till eventuella njurproblem.

  • Pyramider

Om sköldpaddan börjar utveckla s.k “pyramider” på ovansidan av skalet, kan detta vara orsakat av för mycket protein, för lite D3 vitamin eller brist på luftfuktighet eller UV-ljus (solen eller artificiellt via lampa). Viktigaste perioden i sköldpaddans liv för att minimera riskerna att utveckla dessa pyramider är under det första levnadsåret, kanske är de 6 första månaderna ännu viktigare och man bör då vara extremt noggrann för att minimera riskerna. Hög luftfuktighet (c:a 80 %), tillgång till D3 vitamin, Kalcium och sol är förebyggande åtgärder som underlättar för resten av sköldpaddans liv. Nedan till vänster ser man en sköldpadda med väldigt stora pyramider, men som därefter har normal tillväxt i skalet under andra halvan av sin livslängd. Till höger ses en unge, c:a 2 månader gammal med helt slätt och perfekt skal och så här ser de flesta Rödfotade Sköldpaddorna ut i vilt tillstånd i hela Sydamerika. Pyramiderna går aldrig att få bort, det är endast den nya tillväxten man kan göra något åt för att om möjligt få denna så slät som möjligt.