Ute och Inne-Miljö

För att sköldpaddorna ska må bra, så ställer dom väldigt få krav egentligen :

  • Gott om plats att röra sig på
  • Ljus och värme och lagom fuktigt
  • Friskt vatten och variation på mat
  • Gömställen och lite att utforska

Man kan därefter själv lägga till växter och inredning helt efter eget tycke och smak. Men något av det viktigaste av allt är att sköldpaddan får möjlighet att komma ut och få frisk luft, motion och framförallt solljus.

Inomhus får man försöka att återskapa en liten bit av den Rödfotade Skogssköldpaddans klimat från Brasilien på ett par kvadratmeter. Utomhus är det lättare eftersom det är samma sol, luft och vatten här och mestadels möjligheten att röra sig fritt för att få motion samtidigt som är det viktigaste.

Många uppfödare och ägare till sköldpaddor använder inte UV-ljus över huvud taget till sina djur inomhus, utan tillgodoser detta genom att ha sköldpaddorna utomhus så mycket som möjligt istället. Jag tillhör en av dom ! Under vinterhalvåret då man inte kan ha sin sköldpadda utomhus får man istället tillsätta vitamin D3 och calcium. Vitamin D3 erhåller sköldpaddan utomhus via solens strålar och inomhus kan man istället ge det som ett komplement till maten, Vitamin D3 behöver sköldpaddan för att kunna ta upp calcium som näringsämne i kroppen och just calcium är ett av de viktigaste ämnena som sköldpaddan behöver för att kunna bygga upp sitt skal och skelett.